Fällkniv

Fällkniv

Vem är väl komplett utan sin fickkniv? Att detta uppskattade vardagsredskap har närmast universella fördelar för människor, illustreras av att det är betydligt äldre än många tror. Fällkniven introducerades faktiskt inte av Schweiziska knivtillverkare, utan har funnits i flera tusen år. Redan de gamla romarna bar gärna olika typer av fällknivar, om än något mer primitiva än våra samtida varianter. Idag kombineras den grundläggande funktionen av ett litet knivblad med en hel uppsjö fantastiska redskap, som romarna knappt kunde drömma om.

Dagens fickkniv är mer avancerad

De flesta har naturligtvis någon gång använt en berömd Schweizisk fällkniv eller fickkniv. De flesta har dock hört talas om den amerikanska tillverkaren av multiverktyg Leatherman. Många entusiaster skulle hävda att de i en strikt mening inte tillverkar fickknivar. De har ju specialiserat sig på att tillverka fällknivar som kombineras med starka tänger och ett urval av skruvmejslar. Detta argument var dock hållbarare för ett antal år sedan. Idag är många av deras modeller fickknivar i en bokstavlig mening.

Idag är en fällkniv från Leatherman betydlig mer sofistikerad än vad företagets första modeller var. Dessa tidiga verktyg var avsedda för mer professionellt bruk, av bönder, hantverkare och soldater. Med varumärkets starka tillväxt har flera modeller utvecklats, som enkelt kan användas som vanliga fickknivar. Med vikter på så lite som 41 gram kan de obemärkt bäras i byxfickan tills användaren behöver ett av verktygen. Saxar, tänger, filar och skruvmejslar är nu alltså lika tillgängliga som diskreta, tack vare legendaren Leatherman.